Ademhalen is iets alledaags en nodig om te kunnen leven. Meestal zijn we ons niet eens bewust van onze ademhaling. Laat staan van hoe we ademen. Op een goede manier ademen staat echter in verbinding met je welzijn.

In tijden van stress is men geneigd om de adem in te houden of sneller te ademen. Iemand die te snel en oppervlakkig ademhaalt staat los van zichzelf en zijn emoties. In ons lichaam worden de meeste organen onbewust aangestuurd door ons zenuwstelsel, maar de aansturing van je longen kan zowel onbewust als bewust geregeld worden, en dat is je ademhaling. Het bewust worden van, en zelf reguleren van je ademhaling kan dan ook goed van pas komen bij stress.

Je ademhaling reguleren

Dit kun je leren door de juiste ademhalingstechnieken toe te passen, door te mediteren en door middel van ontspanningsoefeningen. Dit kan een herstelproces bevorderen, je meer rust, ontspanning, inzicht bieden en je helpen om beter te slapen en je beter te concentreren. Door je ademhaling te oefenen kun je langer je adem inhouden en bewust contact te maken met je emoties, je autonome zenuwstelsel en je immuunsysteem. 

Het ontstaan van stress

Bij spannende of stressvolle situaties of simpelweg door prikkels waaraan je wordt blootgesteld, kan je lichaam stress ervaren. Het wordt dan aan het werk gezet om die prikkels het hoofd te bieden. Dat doet het door het aanmaken van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Doordat je ademhaling in geval van stress oppervlakkiger wordt krijg je minder zuurstof binnen. Dit heeft weer tot gevolg dat je hersenen extra stresssignalen naar je lichaam en geest zenden, waardoor er sprake is van een vicieuze cirkel. Als je gedurende langere perioden leeft in stress, dan raakt uiteindelijk je energie uitgeput en je afweersysteem ontregeld.

Een ware verademing

Inademen is levenskracht en uitademen is loslaten. Op de juiste manier ademen zorgt voor voldoende zuurstoftoevoer. Zonder zuurstof is er geen enkel leven mogelijk. Iedere keer als we inademen wordt ons lichaam voorzien van zuurstofrijke lucht. Ademen is daarom leven, en op de juiste manier ademen een ware verademing.