Als klein meisje was ik sociaal, maar ook heel gevoelig, waardoor ik vaak verkeerd werd begrepen. Pas later in mijn leven zou ik ontdekken dat dit vooral kwam door mijn hooggevoeligheid.

Anders dan anderen

Al toen ik heel jong was beschikte ik over een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en groot inlevingsvermogen. In tegenstelling tot leeftijdsgenootjes dacht ik geregeld na over de meest diepgaande onderwerpen, zoals de zin van het leven. Daardoor had ik het idee dat ik anders was dan anderen. Ik beschouwde mezelf als buitenbeentje, begaf me altijd op de achtergrond en maakte een verlegen indruk. Ik probeerde grote groepen mensen te mijden en in het middelpunt staan wilde ik al helemaal niet. Toch was ik een vrolijk, spontaan en tevreden kind.

Bestempeld als overgevoelig

Winkelen in een stad deed ik ook niet graag, want erna was ik altijd erg moe en had ik last van hoofdpijn. Hetzelfde gold als ik een kermis of een pretpark had bezocht. Mijn stemming kon dan ineens omslaan, waardoor ik erg prikkelbaar werd en snel geïrriteerd was. Omdat ik nogal emotioneel kon reageren, werd ik soms bestempeld als zwaar op de hand of overgevoelig.

Dag en nacht

In bed lag ik vaak na te denken en was ik soms ook bang, waardoor ik moeilijk in slaap kon komen. Ik had oog voor detail en hoorde, zag en voelde overdag veel van wat er allemaal om me heen gebeurde. Ik had het meteen in de gaten als een voorwerp net iets anders werd teruggezet dan hoe het voorheen stond. Ook vond ik het heerlijk om te dagdromen. Hierdoor was het moeilijk voor me om me te concentreren en was ik snel afgeleid in de klas.

Vanwege al het gepieker en mijn gevoelens van onzekerheid, voelde mijn hoofd overvuld en chaotisch aan. Ook ervoer ik onrust en gejaagdheid in mijn lichaam. Als ik iets vertelde deed ik dat vol overgave en enthousiasme, en was ik erg druk.

Eenzame jeugd

Op de middelbare school heb ik veel last gehad van pestgedrag. Dit heeft destijds veel invloed gehad op mijn zelfbeeld en persoonlijke ontwikkeling. Ik had behoefte aan diepgaande contacten en was filosofisch ingesteld. Dit terwijl de kinderen in mijn omgeving het juist prima vonden om oppervlakkig met elkaar om te gaan. Naar mijn idee praatten ze niet over serieuze onderwerpen en dachten ze niet na over belangrijke levenskwesties. Ik voelde me dan ook vaak eenzaam.

Lichamelijke en geestelijke uitputting

Naast de hoofdpijn waar ik als kind dagelijks last van had, kreeg ik als volwassene plots ook last van terugkerende migraineaanvallen. Tevens had ik regelmatig last van vermoeidheid en een verminderde weerstand. Ik werd steeds gevoeliger voor de sfeer in gezelschap van anderen en voor onuitgesproken spanningen. Mijn gevoelens en stemming konden spontaan omslaan. Soms was ik ineens emotioneel, zonder te kunnen plaatsen waarom.

Mezelf zijn

Ik heb emoties van anderen altijd goed kunnen aanvoelen en onbewust zelfs overgenomen. Mede daardoor ben ik uitstekend in staat om me aan te passen aan verschillende situaties en mee te leven met andere personen. Na verloop van tijd merkte ik echter dat dit me zowel geestelijk als lichamelijk uitputte. Door kritisch naar mezelf te kijken, realiseerde ik me dat ik het anders wilde gaan doen. Ik wilde en kon mezelf niet steeds weer blijven aanpassen, zwijgen en op mijn tenen blijven lopen. Ik wilde gewoon mezelf kunnen zijn.

Hooggevoelige kinderen

Niet lang na de geboorte van mijn laatste dochter kwam er een ommekeer. Toen mijn dochters opgroeiden, was het steeds vaker alsof ik in de spiegel keek. Ik merkte namelijk al gauw dat zij net als ik erg gevoelig waren. Ze vertoonden eigenschappen waarin ik mezelf goed herkende. Ze schrokken snel, hadden last van kriebelende kleding, reageerden intens op lichamelijke pijn en geluiden, stelden doortastende vragen en hadden behoefte aan een rustige omgeving. Mijn tweede dochter was een huilbaby die zich vaak overstrekte en verkrampte.

Ik wilde niets liever dan mijn meiden helpen om te gaan met hun gevoelens om een evenwichtige ontwikkeling te bevorderen. Daardoor kwam ik terecht bij een praktijk voor energetische behandeling en bewustwording. Tijdens een bezoek aan de praktijk kreeg ik het boek Het hoog sensitieve kind van Elaine N. Aron te lezen. Het lezen van dit boek voelde voor mij als thuiskomen.

Intuïtieve ontwikkeling

Hoewel ik zelf al mijn hele leven erg gevoelig ben, begreep ik pas na het lezen van het boek dat er zoiets bestaat als hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Vanaf dat moment ging ik mijn eigen hoogsensitiviteit herkennen en accepteren. Daarna ging mijn intuïtieve ontwikkeling als een sneltrein. Ik ging meer boeken lezen, cursussen volgen en mezelf verdiepen op het gebied van hooggevoeligheid en intuïtieve en persoonlijke groei.

Hooggevoeligheid als gave

Door deze weg te bewandelen, kwam per toeval de cursus intuïtieve bewustwording op mijn pad. Deze cursus heeft me geleerd om met mijn eigen gevoelens om te gaan en heeft energetische blokkades bij mezelf opgeheven. Dankzij deze cursussen ben ik me bewuster geworden van mijn eigen gevoel. Ik zie mijn hooggevoeligheid nu als een gave om situaties, sferen en personen aan te voelen en andere mensen te helpen. Ik voel me krachtig, vol energie en geniet volop van het leven.

Begeleiding bij hooggevoeligheid

Sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger dan anderen, net zoals dat sommige mensen intelligenter zijn dan anderen. Dat neemt niet weg dat veel hooggevoelige personen hier zelf hinder van ondervinden.

Aangezien er niet zoiets bestaat als de gemiddelde hoogsensitieve persoon, is er ook geen algemeen geldende tip voor het omgaan met hooggevoeligheid. Jezelf bewust worden van prikkels, je sensorische gevoeligheid, je energiehuishouding, je manier van denken en je interacties met anderen is echter een goede eerste stap.

Ben jij of ken jij iemand die worstelt met hooggevoeligheid? Bijvoorbeeld je kind? Weet dan dat ik zowel jong als oud graag help bij het leren inzetten van hooggevoeligheid als kracht.